West Nijl virus

Wat is het?

Het West Nilevirus (WNV) is een virus dat zich vermenigvuldigt in vogels en dat door muggen wordt overgebracht. Het virus kan ook op de mens en op verschillende andere zoogdieren worden overgedragen, onder andere het paard.

Het kan bij mens en paard een hersenvliesontsteking (meningo-encefalitis) veroorzaken. Het westnijl-virus werd in 1937 voor het eerst gevonden in het bloed van een volwaasen vrouw uit Oeganda (provincie West Nile). Begin jaren 60 werd de ziekte voor het eerst beschreven bij paarden in Egypte en Frankrijk.

Op dit moment bevindt het virus zich zowel in Afrika, Oost-europa, Rusland en de Verenigde Staten en Canada. IN 2008 zijn er verschillende gevallen beschreven van Westnijlkoorts bij mensen en paarden in Noord Italie, Roemenie en Hongarije

west nijl virus

Hoe krijg je het?

Nadat het virus door een muggebeet het lichaam binnenkomt, vermenigvuldigt het zich in de huid en de lymfeklieren. Ook kan het virus het centraal cenuwstelsel infecteren. De tijd tussen de infectie en de ziekteverschijnselen bedraag gemiddeld 2-6 dagen. De infecties kunnen worden overgedragen door veel muggesoorten, waaronder de cullicoides, die ook in Nederland voorkomt. Mensen kunnen het niet van het paard krijgen, en ook de mug kan niet besmet raken door een geinfecteerd paard.

west nijl virus

Wat kun je ertegen doen?

Er bestaat (zowel voor paarden als voor mensen) geen specifieke behandeling voor ziekte veroorzaakt door het Westnijl virus. Bij het optreden van neurologische verschijnselen wordt ondersteunende behandeling toegepast, waaronder vochttoediening en ontstekingsremmers. Ook wordt het paard zo goed mogelijk beschermd tegen verwondingen als gevolg van spierzwakte. 40% van de klinisch zieke dieren overleeft het.

Hoe kun je het voorkomen?

Voor paarden is er een vaccin beschikbaar, dat succesvol is gebleken na een epidemie van het virus in de VS. Het vaccin is nu ook in Europa geregistreerd en in Nederland verkrijgbaar en is voor iedereen beschikbaar. Paardenhouders kunnen het bij hun dierenarts bestellen. De basis vaccinatie bestaat uit twee entingen met ongeveer 4 tot 6 weken ertussen. Daarna voldoet jaarlijkse hervaccinatie. Voor mensen is er geen vaccin beschikbaar. Vaccinatie tegen het West-Nijlvirus is niet verplicht. De Groep Geneeskunde van het Paard van de dierenartsenvereniging KNMvD adviseert vaccinatie, vooral bij paarden die in het buitenland komen of die in contact komen met geïmporteerde paarden.