Nieuwsflits januari 2023

Geboorte Veerle

Wij zijn heel blij dat we jullie fantastisch nieuws kunnen vertellen: Rick is voor de 2e keer vader geworden!

Rick en Marlijn hebben op 22 januari een dochter gekregen, die hopelijk later gaat luisteren naar de naam Veerle.

Veerle weegt ruim 4 kilo en is het zusje van grote en trotse broer Jesse.

Als jullie een kaartje willen sturen kan dat naar: Brikkenweg 6, 7425RE Markelo

Weinig maagdarmwormen bij melkkoeien in 2022:

Maagdarmworm-infecties komen voor bij runderen in elke leeftijdsklasse. Vooral bij dieren in hun eerste weideseizoen kunnen verschijnselen optreden, omdat zij nog geen weerstand hebben opgebouwd. de meest typische symptomen bij jonge dieren zijn: verlies aan eetlust, een ruw haarkleed, gewichtsverlies, achteruitgang van de algehele conditie en een enkele keer diarree. Een maagdarmworm-infectie bij volwassen melkkoeien geeft vaak geen duidelijke symptomen. Het kan echter wel zorgen voor een productiedaling van 3-4 kg melk per koe per dag. het typische hoesten komt voor als er ook longwormen aanwezig zijn in de dieren.

In onderstaande grafiek ziet u de uitslagen van de afgelopen drie jaar. Opvallend is de afname van het aantal bedrijven i het oranje en gele gedeelte ten opzichte van 2021: vermoedelijk heeft droogte in de zomer veel invloed op de infectiedruk op het weiland.

Maagdarmworm infecties komen voor bij runderen in elke leeftijdsklasse. Vooral bij dieren in hun eerste weideseizoen kunnen verschijnselen optreden, omdat zij nog geen weerstand hebben opgebouwd. De meest typische symptomen bij jonge dieren zijn: verlies aan eetlust, een ruw haarkleed, gewichtsverlies, achteruitgang van de algehele conditie en een enkele keer diarree. Een maagdarmworm-infectie bij volwassen melkkoeien geeft vaak geen duidelijke symptomen. het kan echter wel zorgen voor een productiedaling van 3-4 kg melk per koe per dag. Het typische hoesten komt voor als er ook longwormen aanwezig zijn in de dieren.

In onderstaande grafiek ziet u de uitslagen van alle monsters van de afgelopen drie jaar. Opvallend is de afname van het aantal bedrijven in het oranje en gele gedeelte ten opzichte van 2021: vermoedelijk heeft droogte in de zomer veel invloed op de infectiedruk op het weiland.

Hoe komen uw koeien uit de droogstand qua celgetal?

Het komende halfjaar zullen we op alle melkveebedrijven het oude bedrijfsbehandelplan (BBP) evalueren en een nieuw BBP vastleggen. Hierbij gaat onze aandacht vooral uit naar (eventuele) resistentievorming bij uw behandelingen voor uieraandoeningen. We kijken onder andere naar de uitslagen van de onderzochte melkmonsters van het afgelopen jaar en tevens naar de effecten van het droogzetten van de koeien op hun celgetal. Hierbij vergelijken we het celgetal van de koeien voor en na het droogzetten. Het aantal nieuwe infecties (koeien met een laag celgetal voor droogzetten en een hoog celgetal na afkalven) ligt idealiter onder de 10% en het percentage genezen koeien (koeien met een hoog celgetal voor droogzetten en een laag celgetal na afkalven) moet boven de 80% uitkomen. Hieronder ziet u de resultaten van al onze veehouders in een grafiek. Benieuwd welk stipje uw bedrijf is? Dit wordt u duidelijk tijdens ons bezoek aangaande uw nieuwe BBP.

Met vriendelijke groet,

Karin van Heuven-van Kats, Anne-Miek Timmermans, Rick Kempener en Sjoerd Malda

Dierenkliniek Deventer

Smeenkhof 12

7429AX Deventer

0570-657000

www.dierenkliniek-deventer.nl