Nieuwsflits juni 2024

Update Blauwtong

Helaas is (vroeger dan verwacht) het eerste geval van 2024 al aangetoond. Het gaat om een ziek schaap in Gelderland, welke niet was gevaccineerd (de andere wel gevaccineerde schapen werden niet ziek). Ook zijn er in de Achterhoek op dit moment al verdachte gevallen gesignaleerd. Dit betekent dat er dus nu al besmettelijke knutten rondvliegen met het blauwtong-virus in hun lijf. Wanneer deze knutten uw koeien steken, kunnen de koeien hier ziek van worden. Verschijnselen die we bij koeien kunnen verwachten zijn de volgende:

  • hoge koorts (met risico op verwerpen)
  • veel speeksel aanmaken, kwijlen.
  • zwelling van de kop, ook van tong en lippen.
  • korsten en roodverkleuring van de neusspiegel
  • pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven.
  • niet meer eten.
  • veel liggen.
  • kreupel lopen.
  • met een bolle rug staan om de pijn in de poten te verlichten.
  • Verhoogd risico op afvoer i.v.m. chronisch kreupel

Wat kunt u als veehouder doen om te voorkomen dat uw dieren ziek worden?

Vaccinatie

Ons advies is om zo snel mogelijk uw dieren te beschermen tegen deze nare virusinfectie. Het is vanwege de vele regen een gunstig jaar voor muggen en knutten en we verwachten daarom dus ook een snelle toename van besmette knutten de komende tijd. 

De entstof moet (net als de andere 2 goedgekeurde vaccins) 2x toegediend worden aan alle koeien en kalveren ouder dan 2 maanden met 3 weken tussentijd. De entstof moet onderhuids worden toegediend. Dieren zijn 21 dagen na de 2e vaccinatie beschermd gedurende 1 jaar. We hebben al behoorlijk veel koppels runderen gevaccineerd en zien gelukkig bijna geen bijwerkingen (anders dan kleine zwelling of kortdurende temperatuursverhoging).


Knutten vermijden

Knutten zijn hele kleine muggen die met name bij zonsopkomst en zonsondergang bij bosranden actief zijn. Het is dus aan te raden om uw koeien vooral te weiden op gebieden waar de wind vrij kan waaien en niet tijdens de schemering.

 



Behandeling tegen vliegende insecten

Insecten houden niet van bewegende lucht: ventileer daarom uw stal goed en zet de ventilatoren aan. Voorkom stilstaand water rondom uw erf (denk aan autobanden bijvoorbeeld). Haal zieke dieren uit de groep (indien mogelijk) en behandel deze met pijnstiller, Ancesol en evt. antibiotica tegen secundaire bacteriƫle infecties.

Om zoveel mogelijk contact met knutten te voorkomen kunt u uw dieren elke 6 weken behandelen met Butox (pour on over de rug). Dit product mag bij melkgevende en drachtige dieren worden toegepast en heeft geen wachttijd op de melk. Ook is het mogelijk om oorflappen te gebruiken die insectwerend werken (bijvoorbeeld Auriplac).

Neemt u gerust contact op met de praktijk als u vragen heeft over de maatregelen die u kunt nemen om ellende door blauwtong te voorkomen.


Met vriendelijke groet,

Karin van Heuven-van Kats, Madelyn Proper, Rick Kempener en Sjoerd Malda.

Dierenkliniek Deventer
Smeenkhof 12
7429 AX Deventer

Tel. 0570-657000
WhatsApp 06-83654645
www.dierenkliniek-deventer.nl
info@dierenkliniekdeventer.nl