Nieuwsflits Oktober 2010

Rundvee en maagdarmwormen:  “hou het in de gaten!”

Als uw jongvee binnenkort wordt opgestald is het belangrijk dit te ontwormen. Voor niet melkgevende runderen kan dit zeer eenvoudig en niet te duur met Noromectin pour-on (verpakkingen van 1 en 2,5 liter, 1 ml per 10 kg lichaamsgewicht).

Maagdarmwormen kunnen ook schade veroorzaken bij melkkoeien, waarbij geldt hoe meer uren weidegang, hoe meer risico op schade door maagdarmwormen. Op basis van uitgevoerde tankmelkonderzoek op maagdarmwormen uitgevoerd in het najaar van 2009, waaraan ruim 1000 melkveehouders deelnamen, kan geconcludeerd worden dat het (weide)management bij het jongvee op veel bedrijven hierbij een belangrijke rol speelt. Dat wil zeggen dat op veel bedrijven melkvee schade ondervindt als gevolg van een onvoldoende opbouw van de weerstand bij het jongvee tegen maagdarmwormen. Deze schade komt vooral tot uiting in een verminderde melkproductie, maar mogelijk ook in een verhoogde gevoeligheid voor andere infecties. De weerstandsopbouw tegen infecties met maagdarmwormen kunnen we op een aantal momenten controleren. Deze controle kan op basis van een (gepoold) mestonderzoek van 5 kalveren 6-8 weken na het begin van het eerste weideseizoen of aan het einde van het weideseizoen binnen 7-10 dagen na opstallen op basis van een individueel bloedonderzoek (pepsinogeen) van 5 dieren.

Het resultaat van enerzijds een goede weerstandsopbouw tegen en anderzijds “schade” als gevolg van maagdarmwormen bij de melkkoeien kunt u als veehouder afmeten aan het maagdarmwormen tankmelkonderzoek dat jaarlijks eind oktober wordt uitgevoerd. Op basis hiervan kunnen we ook beoordelen of een behandeling tegen maagdarmwormen bij melkvee bedrijfseconomisch interessant is voor u. Melkkoeien worden behandeld met Eprinex pour-on, dit middel heeft een wachttijd melk van 0 dagen. Voor het tankmelkonderzoek op maagdarmwormen kunt u zich aanmelden bij de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Leverbot : “Overal in Nederland mogelijk”

Leverbot komt in steeds meer gebieden in Nederland voor. Ook in ons praktijkgebied vinden we (incidenteel) schade door leverbot. Misschien is het wel meer aanwezig dan we denken, maar onderzoeken we het zelden. Op bijgevoegd kaartje is te zien waar leverbot voorkomt volgens tankmelkonderzoek in 2009.

Leverbot heeft een tussengastheer (de leverbotslak) nodig om zich te ontwikkelen. De leverbotslak komt voor op vochtige gronden. Het risico voor het oplopen van leverbot wordt vergroot door stijgende grondwaterpeilen en andere beheersmaatregelen in Nederland. Op het kaartje is duidelijk zichtbaar dat niet alleen in de bekende leverbotgebieden maar ook in andere delen van Nederland leverbot voorkomt. De schade door leverbot wordt vooral veroorzaakt door sterfte bij schapen, minder groei en ontwikkeling bij het jongvee, verminderde vruchtbaarheid en lagere productie bij volwassen runderen.

Daarnaast is een succesvolle bestrijding van Salmonella alleen mogelijk als de dieren niet besmet zijn met leverbot. Bedrijven die de Salmonella willen bestrijden doen er verstandig aan om ook de leverbotstatus van het bedrijf te onderzoeken.. We kunnen op verschillende manieren controleren of leverbot aanwezig is op uw bedrijf:

  1. Tankmelkonderzoek is een eenvoudig middel om erachter te komen hoe uw bedrijf ervoor staat. Het tankmelkonderzoek op leverbot kost jaarlijks €25,70.   Hiervoor wordt automatisch elk jaar de tankmelk in oktober onderzocht. Bij de uitslag is een regionaal risicoprofiel toegevoegd.
  2. Om uw gehele bedrijf inclusief het jongvee te controleren kunnen we ook gebruik maken van de Quickscan Leverbot waarbij zowel tankmelk wordt getest, als bloed wordt afgenomen bij het jongvee.