Schapen zijn rustige en leuke dieren om in uw weide te hebben, vooral wanneer u ze vaak een beetje voert zijn ze tam en rustig. Er zijn heel veel verschillende rassen, met allemaal hun specifieke kenmerken en (karakter) eigenschappen. Van sommige rassen is bekend dat zij relatief vaak geboorte problemen hebben (texelaars) en andere schapen geven dan juist weer heel veel lammeren, of zijn wat schuwer in de omgang. houdt hiermee rekening als je besluit om schapen te houden.
Schapen hebben wel dagelijks controle nodig. Is de afrastering in orde? Zijn ze actief aan het grazen en liggen ze daarna rustig te herkauwen? Hebben ze de beschikking over vers en droog hooi en vers drinkwater? De voeding van schapen is niet moeilijk: ’s zomers eten ze gras, ’s winters moeten ze worden bijgevoerd met hooi. Zorg er ook voor dat de schapen altijd de beschikking hebben over een liksteen. Een jaarlijks terugkerend klusje is het scheren van de wol. Een ander terugkerend werkje is het controleren en eventueel bijknippen van de klauwtjes. En wanneer u de schapen laat dekken, kan de lammer periode een drukke, maar leuke tijd worden.
Aan het gedrag van schapen valt af te leiden of ze ergens last van hebben. Een schaap dat zich van de groep afzondert, kan wel eens iets mankeren. In het voorjaar en de zomer moet er extra worden gelet op myiasis bij schapen.
Als dierenarts worden we nogal eens gebeld voor de volgende zaken: schapen die kreupel zijn en op hun voorknietjes door de weide heen gaan, schapen met wormproblemen, schapen die vermageren doordat ze tekort hebben aan mineralen en vitaminen, schapen die langer dan 1 uur bezig zijn met lammeren en er komt niets, schapen aan de nageboorte, schapen met uierontsteking etc… Kortom: bel onze praktijk als u geholpen wil worden met de gezondheid van uw schapen.