Help, mijn celgetal is gestegen

De kritische veehouder zal het bij de eerste melkmeting in januari vast opmerken; het celgetal is ineens gestegen, terwijl er eigenlijk niks is gebeurd dat deze stijging zou kunnen verklaren.

De reden voor de stijging is namelijk een nieuwe meetmethode voor het vaststellen van dit getal. Qlip gaat vanaf 1 januari namelijk werken met een nieuwe internationale ijkstandaard voor celgetalbepaling.  Dit heeft tot gevolg dat zowel het individuele als ook het tankmelk celgetal zo’n 12% omhoog zal gaan.

De limiet voor de kwaliteit van de melk wat betreft het celgetal blijft echter wel op 400.000 cellen per milliliter. Dat betekent dat veehouders die nu met het celgetal rond de 360.000 cellen zitten, op basis van de nieuwe standaard over de limiet dreigen te gaan. Gelukkig is dit voor de meeste van onze veehouders nog steeds een waarde die niet snel (structureel) voorkomt.

celgetal meter

Maar wat heeft deze (technische) verhoging van het celgetal verder voor gevolgen?

  • ZuivelNL past per 1 januari de normen van koedata aan. Waar de norm voor tankcelgetal in KoeData nu nog <290.000 cellen is, wordt dat vanaf 1 januari <325.000 cellen. Ook het percentage nieuwe uierinfecties wordt aangepast (was 12,5%, wordt nu 13,4%)
  • De signaleringswaarden voor hoog celgetal op de MPR (150.000 voor vaarzen en 250.000 voor koeien) blijven gelijk. Dit kan tot gevolg hebben dat de dieren mogelijk eerder in aanmerking komen voor BO. En in theorie betekent dit ook dat iets meer dieren het advies krijgen om ze met antibiotica droog te zetten.
  • Voor melkveebedrijven die een toeslag krijgen voor hun kwalitatief hoogstaande melk (met dito laag celgetal) gaat er mogelijk nog wel wat veranderen. Friesland Campina kent geen toeslag op celgetal, maar bijvoorbeeld Cono en Vreugdenhil wel. Zij zijn zich nu aan het beraden op een mogelijke aanpassing van deze grens. Houdt u hiervoor de mail in de gaten.