Neospora

Verworpen kalfje, koeien aangevoerd, een hond op het erf of honden in de buurt? Denk aan Neospora!  

Neospora is één van de belangrijkste oorzaken van verwerpen. Deze parasiet zorgt naast verwerpen ook voor onregelmatige terugkomers en steenvruchten. Raakt een koe besmet, dan komt ze hier nooit meer vanaf. Ruim 80% van de Nederlandse melkveebedrijven heeft één of meer met Neospora besmette koeien. Deze koeien hebben grote invloed op de vruchtbaarheid van de koppel. 

De route van koe op kalf is de belangrijkste besmettingsroute, ook wel verticale besmettingsroute genoemd. Daarnaast speelt de hond op het erf een grote rol. Als deze de kans krijgt vruchtwater of nageboorte van een besmette koe op te eten, gaat de hond hierna levenslang besmette eitjes uitscheiden via de ontlasting. Poept de hond in de wei of komt de ontlasting op een andere manier in het voer terecht, dan raken de koeien besmet. Dit wordt de horizontale besmettingsroute genoemd. Wees daarnaast ook attent op percelen die grenzen aan wandelpaden of woonwijken waar mensen hun hond uitlaten. Ook via deze weg zijn al verschillende bedrijven besmet geraakt.

Bij een verwerper is het al mogelijk en verplicht om via de overheid gesubsidieerd bloedonderzoek te laten doen op Brucella (en bij deelname aan de programma’s op) Salmonella, BVD, IBR en Leptospirose. Bij deelname aan het Neospora tankmelk programma wordt ook deze meegenomen bij het bloedonderzoek. Geen deelnemer? Dan wordt Neospora niet automatisch meegenomen, maar dat is dus wel belangrijk! Bel bij een verwerper met de praktijk, dan regelen wij dat er deelgenomen kan worden aan het bloedonderzoek.