Nieuwsflits April

Beste melkveehouder,

Waarschijnlijk zullen binnen niet al te lange tijd de pinken weer de weide ingaan. Voordat deze dieren naar buiten gaan is het goed om de volgende zaken in de gaten te houden.

Gewichtsbepaling

Vlak voor het naar buiten doen is het een ideaal tijdstip om het gewicht van de dieren te meten. Dit kan met een meetlint of indien mogelijk een weegschaal. Door de dieren te meten kan men inschatten of de groei van de dieren volgens schema verloopt. Daarnaast kunnen bij het opstallen de dieren weer worden gemeten, zo ontstaat een duidelijk overzicht van de groei van de dieren gedurende het jaar.

Blauwtong

Vaccineren tegen blauwtong voordat de pinken naar buiten gaan wordt door ons aangeraden. Het virus is nog niet weg uit Nederland en ook de hoeveelheid gevoelige dieren groeit, vandaar dat algemeen wordt geadviseerd te vaccineren. Ook zijn dieren die eventueel nog voor export verkocht worden, alvast geënt, dit voorkomt veel gevang in het land. Op de praktijk kunnen wij de dieren registreren via internet, zodat de exporteur kan zien dat ze gevaccineerd zijn. Dieren die voor de 1ste keer worden gevaccineerd, moet drie weken na de 1ste vaccinatie worden herhaald. De overige dieren hoeven maar 1x te worden gevaccineerd.

Mineralen

Tijdens de weideperiode is het lastig om mineralen aan de pinken te geven, zeker de dosering van de mineralen is vaak erg onnauwkeurig. Te lage mineraalwaarden in het bloed geeft nogal eens problemen met het drachtig worden, doodgeboorten en/of slappe kalveren. Daarom is ons advies om elk dier twee mineralenbolussen in te geven. Dan is er zekerheid over de dosering en opname. Hiervoor raden wij de Fertiplus bolus aan, wij verkopen deze in verpakkingen van 20 bolussen.

Vliegenbestrijding

Vliegen zorgen voor veel onrust bij het jongvee en daarnaast zien wij nogal eens een vaars met wrang of een driespeen. Om de vliegen te verjagen zijn de Auriplak oorplaatjes een prima middel. Deze oorplaatjes hebben een werkzaamheid van 4 maanden. Daarnaast kan er ook Butox over de rug worden gebracht, dit heeft een werkzaamheid van 6-8 weken.

Wormbestrijding

Zoals op de laatste informatie-avond bij Boode is verteld is de manier van wormbestrijding sterk afhankelijk van het beweidingspatroon per bedrijf. Het gebeurt regelmatig dat dieren te goed behandeld worden tegen de wormen en dan geen weerstand hebben opgebouwd. Daarom heeft een bedrijfsafhankelijk advies sterk de voorkeur, overleg dus met een van de collega’s als die op uw bedrijf is.
Voor jongvee en droge koeien hebben wij als pour-on middel Noromectin. Dit middel kan niet bij melkgevende dieren worden gebruikt, vanwege wachttijden, maar is wel goedkoper dan het bij melkvee gebruikte Eprinex.

Hopelijk stuurt u met deze adviezen uw jongvee beschermd en gemeten de wei in, zodat deze de weideperiode en de tijd daarna optimaal groeien en produceren!

Vriendelijke groet namens alle collega’s,
Ruben Tolboom