De dagen worden weer korter, de nachten kouder; voor het jongvee betekent dit vaak snotneuzen, hoge koorts en hoesten. Het pinkengriep-virus tast het longweefsel aan, en zo kan een bacterie de kans krijgen om een ‘super-infectie’ te veroorzaken waarbij de dieren ernstig hoesten en vaak benauwd zijn. Een uitgebreide behandeling met koortsremmers en antibiotica is dan helaas noodzakelijk. Ondanks dat lopen de dieren vaak blijvende schade aan de longen en groeivertraging op.
Voorkomen is beter dan genezen!!
Hoe is nu te voorkomen dat de dieren zo ziek worden?
Zie ook onderstaand filmpje:
Voor de oudere kalveren is een tweemalige enting met Bovilis Bovipast (met 4 weken ertussen) in de nek ook een heel goed alternatief.
Niet alleen houd je op deze manier het griepvirus buiten de deur, ook zorg je ervoor dat het kalf optimaal kan groeien en de beste kansen meekrijgt om zich te ontwikkelen tot de volgende 100.000 liter koe!!!
Wie in de maand oktober/november (een deel van) zijn jongvee vaccineert, krijgt hierbij zo’n mooie Dierenkliniek Deventer bodywarmer kado!! (de bodywarmers zijn ook los te koop, voor 25 Euro)
Bedrijfsbehandelplan
De afgelopen maanden zijn veel veehouders weer gecontroleerd. Niet zelden kwam men daar een ander therapiegebruik tegen dan beschreven in het Bedrijfsbehandelplan. Met name bij mastitisbehandelingen werd dit vaak geconstateerd. Wij adviseren u om ook een dier met mastitis altijd volgens het bedrijfsbehandelplan te behandelen. Bij Avuloxil betekent dit dan dus 3 injectoren, 2 keer daags en bij Ubrolexin 2 injectoren, 1 keer daags. Als de behandeling onvoldoende aanslaat de volledige therapie herhalen (staat ook zo in de memo van uw bedrijfsbehandelplan).
Wist u dat:
- Uw koe enorm kan opknappen als wij haar Tyloom (knobbel van wildvlees tussen de klauwen) operatief verwijderen?
- Er een vaccinatie bestaat die er voor kan zorgen dat uw koeien nauwelijks nog ziek worden van (coli)mastitis en het aantal ernstige mastitis gevallen doet afnemen?
- De gegevens van onze nieuwe dierenartsen die niet op uw 1 op 1 overeenkomst staan, zijn te vinden op onze website (en dus ook uit te printen en toe te voegen aan uw administratie)
- Depocilline en Etosol in de koelkast tussen de 2 en 8 graden bewaard moet worden op uw bedrijf. Bijna alle andere medicijnen houdbaar zijn op kamertemperatuur (tussen de 15 en 25 graden)?
- Wij daarom speciaal een koelkast hebben geplaatst in de wachtkamer op de praktijk voor uw klaargezette medicijnen?
- Dat de NVWA hier op controleert (zie artikel hieronder)?
NVWA: derde van melkveehouders bewaart antibiotica niet juist
Gepubliceerd op 4 september 2015
30 procent van de melkveebedrijven bewaart antibiotica niet op de juiste temperatuur. Dat blijkt uit een onderzoek dat Paul Visscher uitvoerde voor zijn afstudeeropdracht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Diergeneesmiddelen werken beter als ze worden bewaard op een droge, donkere plaats en bij de juiste temperatuur die op de verpakking en bijsluiter staat vermeld. Sommige antibiotica moeten in de koelkast worden bewaard (bij 2 tot 8 graden Celsius). Uit het onderzoek van Visscher blijkt dat 30 procent van de melkveebedrijven antibiotica niet op de juiste temperatuur bewaart. Het bewaarvoorschrift wordt niet of onvoldoende opgevolgd.
Door het onjuist bewaren van antibiotica kan het minder goed werken waardoor onnodig naar een tweede – of derdekeusmiddel wordt overgegaan. Dit draagt bij aan de resistentieproblematiek.
Hygiëne en over de datum
Inspecteurs van de NVWA geven in het onderzoek aan dat ze in de praktijk grote verschillen zien in de manier waarop veehouders hun diergeneesmiddelen opslaan. Bedrijven die het goed doen, bewaren hun diergeneesmiddelen volgens het bewaarvoorschrift in een hygiënische afgesloten medicijnkast en in een schone, droge en goed werkende koelkast, werken met schone en scherpe naalden en houden goed bij wanneer zij de verpakking van een middel geopend hebben; het noteren van deze datum is belangrijk omdat veel middelen na het openen van de verpakking nog een beperkte tijd houdbaar zijn en/of na eerste opening in de koelkast moeten worden bewaard bij 2 tot 8 °C.
Inspecteurs komen echter ook regelmatig op bedrijven waar minder zorgvuldig met diergeneesmiddelen wordt omgegaan. Middelen worden onhygiënisch in een niet-werkende koelkast of buiten de koelkast bewaard, het gebruik van middelen wordt niet zorgvuldig bijgehouden en middelen zijn over de datum.
Verantwoordelijkheid
De eerste verantwoordelijkheid voor het juist bewaren van antibiotica ligt bij de veehouder. De veehouder heeft er ook belang bij dat middelen op de juiste wijze bewaard worden omdat anders de werkzaamheid kan teruglopen. De NVWA adviseert veehouders daarom hier ook in overleg met hun dierenarts aandacht aan te besteden. Als dat niet werkt, zegt de NVWA te zullen handhaven waar dat nodig is.