Nieuwsflits Juni

Gevleugelde vijanden bestrijden!!

Verder: Nieuwe pijnstiller beschikbaar voor over de rug

Met het warme weer komen ook onze gevleugelde vrienden weer in grote getalen op het bedrijf. Niet alleen de vlieg, maar ook de knut is ruimschoots aanwezig.
Vliegen zijn hinderlijk en kunnen de koeien afleiden van de voer- en wateropname. Dit kan leiden tot een slechtere groei en lagere melkgift. Vliegen geven ook veel stress bij de koe tijdens het (robot)melken. Uit de praktijk blijkt dat koeien in de zomerperiode onrustiger zijn tijdens het melken. Ze trappen bijvoorbeeld vaker de tepelbekers af. Daardoor gaat het melken minder goed en neemt het risico op uierontsteking toe. Vliegen kunnen bovendien ziektes overbrengen op de koeien (risico op blauwtongue, smallenberg) en zelfs de melk besmetten (wranguiers).
Ongedierte, en dus ook vliegen kunnen niet worden uitgeroeid, maar er kan wel naar worden gestreefd om de populatie tot een acceptabel niveau terug te brengen. Net als bij alle andere schadelijke insecten varieert de hoeveelheid vliegen per jaar. Een efficiënte vliegenbestrijding vereist een combinatie van maatregelen om de populatie onder controle te houden.

Voorkomen is beter dan genezen
Met een goede algemene hygiëne in en rond de dierenverblijven, het hele jaar door, voorkom je dat er broedplaatsen voor vliegen ontstaan, dus dat de vliegen zich kunnen voortplanten.
Denk vooral aan:

  • het opruimen van afval,
  • het bewaren van afval in gesloten afvalbakken,
  • het dagelijks grondig reinigen, vooral rond voederbakken, in voederopslagplaatsen. aangekoekte mest en voer vormen vaak ideale broedplaatsen.
  • het afdekken van silovoeders,
  • het dichten van gaten en kieren in vloeren en wanden.

De biologische bestrijding
Met biologische bestrijding bedoelt men het gebruik en in stand houden van de natuurlijke vijanden van de vlieg.
Mest die lange tijd wordt opgeslagen en die voldoende droog wordt gehouden bevat veel mijten en kevers die zich voeden met o.a. vliegenlarven. Om problemen van de chemische bestrijding te minimaliseren wordt er ook gebruik gemaakt van de roofvlieg of drijfmestvlieg in de bestrijding van de huisvlieg. De larven van de roofvlieg eten de larven van de huisvlieg op. Poppen van deze vlieg kunnen aangekocht worden. Het gebruik van larve-dodende middelen en glycofosfaten moet hierbij vermeden worden.

De fysische bestrijding
Tot de fysische bestrijdingsmiddelen behoren elektrische insectenverdelgers, vliegenvangers met kleefstof en ventilatoren (vliegen verjagen). Deze middelen zijn niet toereikend om als enige bestrijdingsmiddel de vliegenpopulatie onder controle te houden. Omdat deze middelen alle vliegen vangen/verjagen, zowel de voor een insecticide gevoelige als ongevoelige vliegen, is het gebruik ervan zeker aan te raden, in combinatie met andere bestrijdingsmiddelen. Ventilatoren in de melkstal of  robot zorgen voor een vliegvrije zone tijdens het melken.

De chemische bestrijding: insecticiden 
Insecticiden zijn enkel een hulpmiddel in de vliegenbestrijding. Zonder een goede algemene hygiëne zal een vliegenbestrijding met insecticiden steeds falen.
Bij het gebruik van insecticiden is het belangrijk niet alleen de volwassen vliegen, maar ook de maden of vliegenlarven te bestrijden.
Vliegenlarven kun je bestrijden vanaf enkele weken vóór de te verwachten vliegenoverlast (vroege lente). Je brengt het larvicide (insecticide voor het verdelgen van vliegenlarven) aan op mogelijke broedplaatsen.
Adulticiden (insecticiden voor het verdelgen van volwassen vliegen) gebruik je bij vliegenoverlast. Je brengt het aan op de rustplaatsen van de vliegen: stalmuren, zoldering, vensterbanken, of hokwanden.
Tegelijk is het erg belangrijk om ook de koe (in de wei) te beschermen. op die manier voorkom je dat de hinderlijke vliegen bij het uier kunnen komen, en infecties kunnen overbrengen (wranguiers ed). Hiervoor hebben wij de volgende middelen:

Auriplak oorplaatjes: De Auriplak oorplaatjes zijn langwerkend, minimaal 4 maanden ofwel het gehele weideseizoen. Indien echter de oorplaatjes erg vroeg in het seizoen worden aangebracht, verdient het aanbeveling om, afhankelijk van de weersomstandigheden, de werkzaamheid laat in het seizoen te controleren en de oorplaatjes bij te hoge vliegendruk te vervangen. Ook bewezen effectief tegen knutten. Breng 2 oorplaatjs per koe aan als je het uier ook wilt beschermen tegen de wrang-bacterie.
Butox: Butox is een gebruiksklare pour-on oplossing ter preventie en bestrijding van (stekende) vliegen en (bijtende of bloedzuigende) luizen bij runderen. Het middel heeft een werkzaamheidsduur van 6 tot 10 weken. Ook goed werkzaam tegen knutten

Resistentie tegen insecticiden
Resistentie is een groot probleem bij het gebruik van insecticiden. De vliegen worden ongevoelig voor het insecticide en blijven vrolijk voortbestaan ondanks zware inspanningen van de bestrijder. Bij het gebruik van insecticiden moet men steeds trachten resistentievorming te voorkomen.
Enkele vliegen kunnen toevallig ongevoelig zijn voor het gebruikte insecticide. Dit zijn resistente vliegen. Resistentie is een erfelijke eigenschap. De nakomelingen van de resistente vliegen zullen dus ook minder gevoelig zijn. De ontwikkeling van een resistente vliegenpopulatie is in een vroeg stadium nog omkeerbaar. Wanneer de bestrijding met het betrokken insecticide stopt, kan de vliegenpopulatie zijn oorspronkelijke gevoeligheid voor dit insecticide herwinnen.

Nieuw: pijnstillen zonder prikken!!!

U kent het wel: net voor uw de spuit leeg hebt slaat de koe een keer met haar kop en de naald schiet los. Of nog erger: de naald breekt af en ziek kalf gaat er met naald en al vandoor. Die ziet je de volgende keer aankomen..
Finadyne transdermaal is de eerste pijnstiller, onstekingsremmer en koortsverlager die werkt via Pour-on. Met één streep over de rug werkt het als pijnstiller en ontstekingsremmer bij kreupelheid en klauwproblemen, als koortsverlaging bij longproblemen (denk aan pinkengriep), of hoge koorts bij acute mastitis.
Finadyne werkt 48 uur, en geeft door het gemakkelijke toedienen/aanbrengen veel minder stress bij de te behandelen koeien of kalveren.
Tot slot is een verpakking (goed voor ruim 6 koeien) 6 maanden houdbaar na opening!
Om uw BBP weer compleet te hebben, klik hier. Voeg deze verklaring bij uw diergezondheids papieren. de volgende keer dat wij De BBP’s met u bespreken zal dit middel ook op de lijst aanwezig zijn.