Vruchtbaarheidsbegeleiding: kies het complete verhaal

  • Wist u dat uw dierenarts ook uitstekend op dracht kan scannen?
  • En wist u dat daarnaast ook meteen de koeien die vers aan de melk zijn (met mogelijk een vuile baarmoeder of slepende melkziekte) en koeien die niet tochtig gezien zijn, of (on) regelmatig terugkomen worden begeleid naar een zo probleemloos mogelijke lactatie en volgende dracht?
  • Wist u dat dit ook prijstechnisch nog eens erg interessant en concurrerend kan zijn?

Kunt u bovenstaande vragen met ja beantwoorden, dan komen we waarschijnlijk al iedere maand/twee weken bij u langs om de koeien te voelen en scannen. Zo nee, lees dan onderstaande bericht eens door, wellicht kunnen we (in de toekomst) ook op dit vlak meer voor elkaar betekenen.

Het controleren of een koe drachtig is, is slechts een klein onderdeel van de drachtbegeleiding. Dit is, laten we eerlijk zijn, ook niet het moeilijkste van alle werkzaamheden die we uitvoeren. Sterker nog: er zijn inmiddels zelfs computers die zich op dit gebied begeven.

Bij drachtcontrole via de MPR krijgt u voor een vast bedrag per onderzoek: drachtig, niet drachtig, of dubieus. Het voordeel van deze methode is dat de controle bijna automatisch gaat, want via de melkcontrole. Helaas is deze methode zeker niet waterdicht, want de uitslag dubieus is naar onze mening nogal dubieus! Want een koe is drachtig, of is het niet. En bij de mededeling niet drachtig moet alsnog gezocht worden naar de oorzaak van het niet tochtig zien. En wat te denken van een baarmoeder gevuld met pus die als ‘drachtig’ betiteld wordt. Zo’n koe droogzetten loopt flink in de papieren.  Een ander voordeel van scannen tov drachtcontrole via MPR is de extra informatie op het mogelijk drachtig zijn van een tweeling. Met deze informatie kunt u de koe dan eventueel eerder droogzetten of bijvoeren bijvoorbeeld. Verder kan met de scanner ook gekeken worden naar de beweging van het hartje van de embryo (vroeg embryonale sterfte komt regelmatig voor!)

Bij drachtbegeleiding door ons wordt niet alleen gekeken of een koe drachtig is, maar ook hoeveel dagen dracht (in geval van natuurlijke dekking), en er kan meteen actie ondernomen worden als er een probleem is. Het behandelen van niet drachtige of niet tochtige koeien gebeurt zo specifiek mogelijk waardoor er niet onnodig hormonen worden gebruikt.

Mocht dat nodig en gewenst zijn dan kan een gevonden probleem verder worden uitgewerkt: zijn terugkomers regelmatig of onregelmatig, zijn er veel koeien met blaasjes op de eierstokken, zijn er veel witvuilers enzovoorts. Door onderliggende oorzaken aan te pakken kan de algemene gezondheid van uw veestapel worden verbeterd, en kan  hormoongebruik tot een minimum worden beperkt. Ook de MPR kan worden meegenomen in deze periodieke bezoeken.

Tot slot worden werkzaamheden vaak gecombineerd: tijdens de regelmatige bezoeken worden kalfjes onthoornd en de nodige vaccinaties gedaan. De exacte invulling van het bedrijfsbezoek kan naar gelang de wensen van u, de veehouder, aangepast worden!

Een nieuw kengetal: Pregnancy rate

Dit is het percentage koeien dat elke drie weken drachtig wordt na het verstrijken van de vrijwillige wachttijd. Hiermee wordt een totaal beeld gegeven van de vruchtbaarheid op het bedrijf. Het bewust gust laten van veel koeien kan een traditioneel kengetal als tussen-kalftijd erg goed laten lijken. De pregnancy rate laat de ware vruchtbaarheid van het bedrijf zien. Een optimale pregnancy rate is minimaal 35% waarbij er minder vervanging nodig is en een optimale productie bereikt kan worden.