Nieuwsflits november

Smartphone laboratorium: Biestopnamecheck

Biest staat al jarenlang in de schijnwerpers. ‘Veel, vlug en vaak’ is ondertussen alom bekend maar daarnaast zijn er nog veel meer factoren die een rol spelen. De manier van toedienen, kwaliteit, hygiëne, vaccinatie en de manier van ontdooien bij diepvries is kleine een greep uit de zaken die van invloed zijn op de opname van de biest.
Wilt u controleren of de methodes die u toepast voor voldoende opname van de antilichamen in het kalf zorgt? Dit onderzoek kunnen we nu tijdens een bedrijfsbezoek uitvoeren!
Er is een nieuwe innovatieve sneltest beschikbaar voor het controleren van de biestopname bij uw kalveren. In tien minuten kunnen we u vertellen hoeveel antilichamen het kalf via de biest heeft opgenomen. Het enige wat wij hiervoor nodig hebben is een bloedje, de testkit en onze mobiele telefoon.

Aankondiging workshops

Wie voert de kalfjes op uw bedrijf?

Een cursus voor iedereen die zich intensief bezig houdt met het voeren van de kalveren in de eerste levensdagen en maanden. Want de persoon die voert, weet meestal ook het best hoe het met de kalfjes gaat. In de dagelijkse praktijk zien we vaak dat dit kalverwerk door echtgenote, vriendin, opa of oma gedaan wordt. Specifiek jullie, nodigen we dan ook van harte uit om bij ons de workshop kalver opfok te volgen!

In de workshop staan de beginselen van de ideale jongveeopfok centraal: van afkalven en eerste biestgift tot ruwvoeropname ten tijde van spenen. Daarnaast is er uitgebreid ruimte om onderlinge ervaringen uit te wisselen, om uiteindelijk zoveel met mogelijk praktische tips weer huiswaarts te keren.

 

Vruchtbaarheid; meer dan ABCD

Dit voorjaar is er op de veehouders informatieavond voor het eerst over het ABCD-systeem gesproken. Dit wordt inmiddels veelvuldig toegepast, maar een goede vruchtbaarheid is meer dan dat!

Wat zijn de voordelen van een korte afkalfleeftijd vaarzen (ALVA)? Is een korte tussen kalf tijd in het huidige fosfaat stelsel juist wel of niet aantrekkelijk? En hoe kom ik tot zo’n korte TKT? In deze praktische workshop gaat u aan het rekenen met uw eigen bedrijfsdata om er achter te komen waar (mogelijk) geld blijft liggen, en hoe in de huidige setting, of met minimale aanpassingen uw veestapel beter kan presteren.

Verloskunde

Een flitsende start maken als koe, wie wil dat nou niet? Voor een flitsende start heb je een probleemloze bevalling nodig. In de cursus verloskunde hebben we het over maatregelen die risico’s rondom het geboorteproces zoveel mogelijk beperken. En als op welke manier dan ook het proces niet blijft vorderen, wat is dan het juiste moment en de juiste manier om in te grijpen?

  • Hoe herken je bijvoorbeeld een koe met een slag in de baarmoeder?
  • Hoe reanimeer je het beste een kalf wat niet ademt?

Met elkaar gaan we op zoek naar de meest ideale omstandigheden in de diverse bedrijfssituaties voor een probleemloos geboorteproces. Ook zullen we diverse abnormale liggingen van het ongeboren kalf bespreken en indien mogelijk ook oefenen.

Digitale herinneringen Gezondheidsdienst voor Dieren

De Gezondheidsdienst voor Dieren stuurt sinds kort geen brieven per post meer naar u als veehouder om u te herinneren aan onderzoeken die moeten gebeuren (bijv. halfjaarlijkse controle BVD jongvee).
Wanneer u te laat bent met bloedtappen, kunnen er vervelende consequenties zijn zoals het verlies van uw status en veel kosten om deze (verplichte) status weer terug te kunnen krijgen. Wij verzoeken u daarom vriendelijk om tijdig contact met ons op te nemen voor een afspraak.