Nieuwsflits maart 2022

Afscheidsborrel Elske

Na bijna 18 Jaar bij de Dierenkliniek Deventer te hebben gewerkt is het tijd voor een nieuwe uitdaging: vanaf 8 april zal ik het team diergezondheid en antibioticabeleid van het Ministerie van LNV gaan versterken. Mijn focusgebieden binnen dat team zullen liggen bij pluimvee (en alles rondom de vogelgriep) en het veterinaire veld (zoals de regelgeving rondom antibiotica registratie en reductie en de borging van de dierenarts, en wat jullie daar dan van merken op het bedrijf). Ik hoop alle ervaring die ik in de jaren in de praktijk heb opgedaan te kunnen gebruiken en om te zetten in praktische regels.Maar helaas moet ik daarbij wel afscheid nemen van mijn werkzaamheden bij jullie. Ik wil jullie allemaal hartelijk bedanken voor het vertrouwen, de fijne samenwerking, en de vele koppen koffie, soms midden in de nacht. Je komt elkaar vaak tegen op momenten dat het eigenlijk niet uitkomt, en dat schept zeker een band. Ik heb dat altijd als heel waardevol ervaren. Op zondagmiddag 10 april neem ik officieel afscheid van de praktijk. Wees welkom op museumboerderij de Pothaar tussen 14.00 en 17.00, dan drinken we er eentje op!
Goed goan!, Elske
Tolracol als vervanger van Cevazuril

Omdat het product Cevazuril uit de handel is, zijn we overgegaan op de verkoop van Tolracol, Zelfde werkzame stof, zelfde behandeling, maar wel een andere naam en REG NL. Print daarom deze pagina uit en voeg hem bij je bedrijfsbehandelplan. Voor de veehouder die de komende maanden nog een nieuw BBP moeten maken hebben wij dit middel al toegevoegd.Tolracol 50 mg/mlsuspensie voor oraal gebruik voor varkens, runderen en schapenREG NL 114467Indicatie Rund: Ter preventie van klinische symptomen van coccidiose en vermindering van de uitscheiding van oöcysten in gehuisveste kalveren voorbestemd om koeien te vervangen die melk produceren voor humane consumptie (melkkoeien), op bedrijven met een bekende voorgeschiedenis van coccidiosis veroorzaakt door Eimeria bovis en of Eimeria zuerniiDosering Rund: Elk dier dient te worden behandeld met een éénmalige orale dosis van 15 mg toltrazuril per kg lichaamsgewicht, overeenkomend met 3 ml orale suspensie per 10 kg lichaamsgewicht. Als dieren groepsgewijs moeten worden behandeld in plaats van afzonderlijk, dienen ze gegroepeerd te worden volgens lichaamsgewicht en overeenkomstig gedoseerd te worden, om onder- of overdosering te vermijden.Wachttijd(en) Rund: Vlees en slachtafval: 63 dagen. Melk: Niet goedgekeurd voor gebruik bij dieren die melk voor humane consumptie produceren.
NVWA: Veehouder vanaf 1 februari 2022 risico op proces-verbaal bij afvoer hoogdrachtig rund 

De NVWA vraagt veehouders extra aandacht te hebben voor de regels rondom het laten vervoeren van hoogdrachtige runderen. Het gaat hierbij om runderen waarvan de draagtijd voor 90% of meer gevorderd is. Vanaf 1 februari 2022 is de handhaving met betrekking tot het afvoeren van een hoogdrachtig rund naar het slachthuis veranderd. Als het hoogdrachtige rund wordt aangevoerd op een slachthuis, kan dit nu namelijk leiden tot strafrechtelijke vervolging van de veehouder.Verscherpte handhaving bij afvoer drachtig rund per 1 februari 2022Het is de verantwoordelijkheid van de veehouder om goed zicht te hebben op de draagtijd van het vee en daar naar te handelen. In 2022 blijft de NVWA controleren op het vervoer van deze categorie dieren. De handhaving verandert op één punt: zodra een rund naar het slachthuis wordt afgevoerd, waarbij de draagtijd (vermoedelijk) voor 90% of meer gevorderd is en het dier wordt geslacht, wordt niet alleen de overtreding van de Transportverordening ten laste gelegd. Het ongeboren kalf raakt verstoken van zuurstof, waardoor het sterft. Dit wordt gezien als het benadelen van het welzijn van het ongeboren kalf en wordt vanaf 1 februari 2022 als overtreding van artikel 2.1 lid 1 (dierenmishandeling) van de Wet dieren aangemerkt. Deze overtreding wordt samen met de overtreding van de Transportverordening aan het Openbaar Ministerie aangeboden in een proces-verbaal.Ook verbod op vervoer korte afstandenHet verbod om deze hoogdrachtige dieren te vervoeren geldt ook voor vervoer over een korte afstand, zoals het vervoer van dieren tussen verschillende locaties van één bedrijf.Bij twijfel: bellenAls je twijfelt of een dier echt wel gust is, en het bedrijf kan verlaten of misschien tot (hoog) drachtig bel ons voor de zekerheid om te voorkomen dat je een hoogdrachtig dier op transport stuurt.
Hartelijke groeten, Sjoerd Malda, Rick Kempener, Karin van Heuven-van Kats,
Elske van der Mik en Anne-Miek Timmermans

Dierenkliniek Deventer

Smeenkhof 12
7429 AX DeventerTel. 0570-657000
www.dierenkliniek-deventer.nl