Nieuwsflits oktober 2024

Jaarlijks tankmelkonderzoek loopt weer!
Blauwtong heeft er mogelijk voor gezorgd dat de koeien minder in de weide hebben gelopen dan wenselijk is. Maar toch kan er door het natte begin van de zomer een flinke infectiedruk zijn ontstaan op de weide met alle nadelige gevolgen van dien. Omdat zomaar ontwormen niet aan te raden is, bieden we u ook dit jaar weer een gratis tankmelkonderzoek op antilichamen naar wormen aan.

Wormen bij melkvee
Dat wormen voor diarree, groeivertraging en zieke kalveren kunnen zorgen weten we allemaal. Minder bekend is dat bij volwassen koeien een wormbesmetting verantwoordelijk kan zijn voor verlies van melkgift en daling van de vruchtbaarheid. Het is bij melkkoeien namelijk lang niet altijd zichtbaar dat ze een wormbesmetting hebben.

Normaliter bouwt jongvee weerstand op in de weide en zijn ze daardoor beschermd als melkkoe. Veel bedrijven houden tegenwoordig hun jongvee binnen en dit betekent dus dat vaarzen zonder weerstand bij weidegang toch een probleem kunnen hebben met wormen.
Meten is weten en dat geldt ook voor worm besmettingen. Er zijn verschillende manieren om de mate van wormbesmetting te meten: dit kan met een bloedmonster, door het tellen van wormeieren of -larven in de mest of antistoffen in de melk aan te tonen. Dit laatste is een makkelijke manier om de graad van besmetting van maagdarmwormen onder het melkgevend vee te testen. Uit het tankmelkonderzoek komt een ODR-waarde. Vanaf een waarde van 0,6 is er sprake van verlies van melkgift is en vervolgens geldt, hoe hoger de uitslag, hoe hoger de productieverliezen.

Uitslag van 2023
Vorig jaar hebben 5% van onze onderzochte melkveebedrijven het advies gekregen om hun melkkoeien te ontwormen, 14% van de bedrijven kregen het advies de vaarzen specifiek te ontwormen en 81% van de bedrijven hoefde niet te ontwormen. Bent u benieuwd hoe uw bedrijf er dit jaar qua wormbesmetting voor staat?

Het verzamelen van de tankmelkmonsters
Dit jaar zullen wij de tankmelkmonster verzamelen tijdens onze bedrijfsbezoeken. Daarnaast kunt u tot begin december een tankmelkmonster naar de praktijk brengen als u bijvoorbeeld medicijnen komt halen. De uitslag zal net als voorgaande jaren per mail verstuurd worden.


Monique, vanaf nu ook op maandag aanwezig!

Onze vaste assistente Monique is sinds september nu ook aanwezig op de maandag. Het is voor jullie vast en zeker fijn om te lezen dat je vanaf nu dus elke dag een vaste assistente aan de telefoon krijgt. Monique is er van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 14.00 uur.  Na 14.00 uur worden bestellingen de volgende ochtend klaar gezet.

Na 14.00 uur wordt de telefoon aangenomen door de assistentes van Anicura dierenkliniek. In de avond en nacht krijgt u voor spoedvisites zoals gewoonlijk direct een dierenarts te spreken. 


Verwerpers bloedtappen

Wist je dat het bloedtappen van koeien die verwerpen verplicht is? Dit komt omdat Nederland de officiƫle vrijstatus heeft voor Brucellose en dit op deze manier gemonitord wordt. Een koe wordt als een verwerper gezien als het meer dan 21 dagen te vroeg afkalft en waarvan de dracht minimaal 100 dagen heeft geduurd. Het bloedmonster moet binnen zeven dagen na verwerpen worden getapt en zal kosteloos worden onderzocht op Brucella abortus (inclusief gratis visite). Indien u bij de Gezondheidsdienst in het tankmelkabonnement zit voor IBR, leptospira, neospora en/of salmonella wordt dit hier ook kosteloos op onderzocht. Indien gewenst kunnen er extra onderzoeken worden aangevraagd.
Houdt de verwerper tot de uitslag van het bloedonderzoek binnen is op het bedrijf. 


Met vriendelijke groet,

Karin van Heuven-van Kats, Madelyn Proper, Rick Kempener en Sjoerd Malda.

Dierenkliniek Deventer
Smeenkhof 12
7429 AX Deventer

Tel. 0570-657000
WhatsApp 06-83654645
www.dierenkliniek-deventer.nl
info@dierenkliniekdeventer.nl